Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Perception Change: ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ



Oκόσμος είναι φτιαγμένος από ιστορίες. Οι ιστορίες διαμορφώνουν τη σκέψη μας και οι σκέψεις αυτές καθοδηγούν τις πράξεις μας. Οι ιστορίες αποκαλύπτουν αλήθειες για τον εαυτό μας, τους ανθρώπους γύρω μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έχουν επίσης την ικανότητα να μας μεταφέρουν από την πραγματικότητα σε έναν κόσμο φαντασίας όπου γεννιούνται ιδέες και δημιουργικότητα, αποκαλύπτεται η αδυναμία και ενσταλάζεται η  καινούργια ελπίδα ότι εμείς είμαστε η αλλαγή. Μέσω των ιστοριών συνδεόμαστε με διαφορετικούς ήρωες, ζούμε μέσα από τις νίκες και τις δυσκολίες τους και τελικά αναπτύσσουμε μία μοναδική κατανόηση της ζωής πέρα από τη δική μας. Σε όλα τα είδη ιστοριών συμπάσχουμε με τις περιπέτειες  των άλλων, που, όπως οι δικές μας, δεν τελειώνουν πάντα με το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».



Τα παραμύθια περνούν από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες και έχουν γίνει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατά κάποιον τρόπο, μας ενώνουν οι ιστορίες με τις οποίες μεγαλώσαμε. Πολλά παραδοσιακά παραμύθια έχουν κοινή πλοκή, προσαρμοσμένα ωστόσο το καθένα στην περιοχή του. Υπάρχουν πολλά παραμύθια όπου η πριγκίπισσα πρέπει να παντρευτεί τον κατάλληλο πρίγκιπα και, παρόλο που υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ο κορμός παραμένει ίδιος. Μάθαμε όλοι μας αυτές τις ιστορίες και κάποια στιγμή τις ξαναδιαβάσαμε για να τις πούμε στα παιδιά μας. Συνειδητοποιούμε επίσης ότι κάποιες από αυτές τις ιστορίες ίσως χρειάζονται να γίνουν πιο σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Οι ιστορίες συνδέονται με διαφορετικούς Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προσφέροντας οδούς για διαδραστικές διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ αναγνωστών, εμπειρογνωμόνων, ειδικών και δημόσιων προσώπων. Ο στόχος είναι να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά τα ζητήματα και να μπουν άνθρωποι όλων των γενεών σε μια διαδικτυακή συζήτηση που μας αφορά όλους.

Καθώς ξεκινάμε την προσπάθεια να πετύχουμε τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το πώς συνεργαζόμαστε. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί με την καινοτόμο χρήση παραδοσιακών παραμυθιών να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ανθρώπων στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας ανάπτυξης μέσω του διαλόγου.

Αν λάβουμε όλοι μέρος σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια να δώσουμε ζωή σ’ αυτές τις ιστορίες που φέρουν διαχρονικά και πολύτιμα μαθήματα σχετικά με το πώς να προστατέψουμε και να σώσουμε τον πλανήτη μας, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτών των στόχων.


Βρείτε εδώ τα παραμύθια από το πρόγραμμα Perception Change.....>>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου