Μαραθώνιος ανάγνωσηςΤα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα προτείνουν (ανάλογα με τον στόχο που πραγματεύονται κάθε φορά) τίτλους βιβλίων και θα καταλήγουμε στο πιο σχετικό με τον κάθε στόχο το οποίο θα διαβάζουμε σε έναν Μαραθώνιο ανάγνωσης για να προσεγγίσουμε καλύτερα τους 17 ΣΒΑ.


---------------------------------------------
---------------------------------------------


Ο εννιάχρονος Ορφέας είναι πολύ τρομαγμένος μ' αυτά που γίνονται γύρω του. Τι συμβαίνει στη φύση; Πού οφείλονται όλες αυτές οι φωτιές; Ανοίγει λοιπόν τις κεραίες του για να μαζέψει πληροφορίες και να αφουγκραστεί τα μηνύματα που του στέλνει η φύση. Κι αφού έχει καταλάβει αρκετά, αποφασίζει να δράσει. Είναι όμως εύκολο αυτό; Ποιος θα τον βοηθήσει; Θα τα καταφέρει τελικά;


Μια ιστορία με αγάπη για τη φύση από τη Φραντζέσκα Αλεξοπούλου. Τις σκέψεις της γι' αυτό συμπληρώνει η Ελένη Σβορώνου. Τη θαυμάσια εικονογράφηση έκανε η Ίρις Σαμαρτζή.

---------------------------------------------


25 βιβλία για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Η επιλογή των 25 βιβλίων που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο έγινε με γνώμονα ασφαλώς το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, είτε περιλαμβάνονται στο σύνολό τους, είτε θίγονται συγκεκριμένα δικαιώματα.

---------------------------------------------


διαβάστε
ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου

Στόχος 1: Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού

 « Το παλιόπαιδο », Αγγελική Δαρλάση

“Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Φτώχεια είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας. Η μουσική, το να είσαι πρωταγωνιστής σε μια ορχήστρα, το να παίζεις, να τραγουδάς, δημιουργεί στο παιδί μια αυτοεκτίμηση, μια υγιή και ωραία περηφάνια που το βγάζει από τη φτώχεια. Γιατί το παιδί με το που παίρνει το μουσικό του όργανο, παύει αμέσως να είναι φτωχό. Ένα παιδί με ένα βιολί δεν είναι φτωχό! Γιατί το βιολί το οδηγεί σε ένα δρόμο αυξανόμενου πνευματικού πλούτου.”


[Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ιδρυτής του El Sistema]

[το βιβλίο πρότεινε η Μαρία Μπαλόκα, από το 2ο Δημ. Σχ. Σκάλας Ωρωπού]


Στόχος 2: Δίνουμε τέλος στην πείνα, βελτιώνουμε τη διατροφή
  
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, μέρα ίδρυσης του  Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 1945.  Να προσθέσουμε ότι τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο ο υποσιτισμός και οι θάνατοι από ασιτία θερίζουν εκατομμύρια παιδιά, στον δικό μας παράλληλο κόσμο των πολιτισμένων, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει περίπου 40 δις δολάρια για να διαφημίζει προϊόντα διατροφής και 100 δις δολάρια σε προϊόντα αδυνατίσματος μόνο στην Ευρώπη, ποσό ίσο με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου (στοιχεία Greenpeace).


 Ένας παλιός μύθος, λέει ο πατέρας του Γιώργου, θέλει στην άκρη κάθε ουράνιου τόξου να υπάρχει ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι που περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει ως εκεί........>>>Στόχος 6: ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το νερό, το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη Γη με τις πολλές μορφές του, παίρνει την τύχη του στα χέρια του … και κάνει «απεργία στον κύκλο της ζωής»

Κατεβάστε το βιβλίο, εδώ.....>>>Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου