Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

«Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκονται εκτός πορείας» – Άρθρο του Αντόνιο Γκουτέρες

Το παρακάτω άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στους Financial Times υπό τον τίτλο “Progress toward sustainable development is seriously off-track”. [António Guterres, NOVEMBER 4 2019]
Του Αντόνιο Γκουτέρες,  Γραμματέα του ΟΗΕ.
Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και στην πραγματική  αδικία ή όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται . Αισθάνονται ότι η οικονομία δεν λειτουργεί για αυτούς – και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν δίκιο. Το να εστιάζουμε μόνο στην ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος και τις συνέπειές της, οδηγεί στην καταστροφή του κλίματος, στην απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και σε έλλειψη εμπιστοσύνης  για το μέλλον.
Ο ιδιωτικός τομέας είναι ένα αποφασιστικής σημασίας μέρος της επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Οι επιχειρήσεις συνεργάζονται ήδη στενά με τον ΟΗΕ για να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και δίκαιου μέλλοντος, βασισμένου στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι συμφωνήθηκαν από όλους τους ηγέτες του κόσμου το 2015 για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η  φτώχεια, η  ανισότητα, η κλιματικής κρίση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ειρήνη και η δικαιοσύνη, μέχρι το  2030.
 Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων από την υιοθέτηση των παγκόσμιων στόχων. Η ακραία φτώχεια και η παιδική θνησιμότητα μειώνονται, ενώ η πρόσβαση στην ενέργεια και η αξιοπρεπής εργασία αυξάνονται.  Γενικά όμως, είμαστε σοβαρά εκτός πορείας.  Η πείνα αυξάνεται, οι μισοί άνθρωποι του κόσμου στερούνται βασικής εκπαίδευσης και βασικής υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι  γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αδικίες παντού.

Μίας αιτία της ασταθούς  προόδου  είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι δημόσιοι πόροι από τις κυβερνήσεις απλούστατα δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν την εξάλειψη της φτώχειας, να βελτιώσουν την εκπαίδευση των κοριτσιών και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις για να καλύψουμε το χάσμα. Για αυτόν το λόγο τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.   Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση, και τη σχέση τους με τη δημόσια πολιτική.
Πρώτον, οι επιχειρήσεις χρειάζονται μακροπρόθεσμες επενδυτικές πολιτικές που εξυπηρετούν την κοινωνία, όχι μόνο τους μετόχους. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει. Κάποια μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία αφαιρούν  τα ορυκτά καύσιμα από τα χαρτοφυλάκιά τους.  Επίσης, περισσότερες από 130 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 47 τρισεκατομμύρια δολ. έχουν προσυπογράψει τις Αρχές για την Υπεύθυνη Τραπεζική, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου δέσμευση στις επιχειρηματικές στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους στόχους, τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αποφυγή της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και τις τραπεζικές πρακτικές που δημιουργούν κοινή ευημερία. Παροτρύνω όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πάρουν μέρος σε αυτή την αλλαγή.
Δεύτερον, βρίσκουμε νέους τρόπους ώστε ο  ιδιωτικός τομέας να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη. Τον Οκτώβριο, 30 ηγέτες πολυεθνικών εταιρειών ξεκίνησαν  στα Ηνωμένα Έθνη τη Συμμαχία των Παγκόσμιων  Επενδυτών  για  Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τα κορυφαία στελέχη της Allianz και του Χρηματιστηρίου του Γιοχάνεσμπουργκ είναι μεταξύ εκείνων που δεσμεύθηκαν δημοσίως να ενεργούν ως παράγοντες αλλαγής στις εταιρείες τους και ευρύτερα. Όλοι υποστηρίζουν ήδη σημαντικές επενδύσεις βιώσιμης υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών και προσβάσιμων ενεργειακών έργων στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς και τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων για την κινητοποίηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για επισιτιστική ασφάλεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα διαδραματίσουν τώρα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη διοχέτευση κεφαλαίων προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνδυάζοντας τις ευκαιρίες με τους  επενδυτές.
Εύχομαι όλοι οι ηγέτες των επιχειρήσεων να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, επενδύοντας στην οικονομία του μέλλοντος: καθαρή και πράσινη ανάπτυξη που προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν ευρύτερα και ταχύτερα αν θέλουμε να φτάσουμε στα τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων.
Τρίτον, καλούμε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να προωθήσουν  τις επενδύσεις και να πιέσουν για αλλαγή πολιτικής. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο.
Η βιωσιμότητα έχει καλό  επιχειρηματικό νόημα.  Οι ίδιοι οι καταναλωτές ασκούν πίεση. Ένας επενδυτής περιέγραψε τη βιώσιμη χρηματοδότηση ως “κυρίαρχη τάση”.
Ωστόσο, η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι  συχνά αντιμέτωπη με τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων που διαστρεβλώνουν την αγορά και με εδραιωμένα συμφέροντα που ευνοούν το status quo.
Σημαντικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Aviva, προειδοποιούν ότι οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των βασικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  Οι κυβερνήσεις υστερούν, διστάζουν να αλλάξουν τα ξεπερασμένα ρυθμιστικά και πολιτικά πλαίσια και φορολογικά συστήματα.  Οι τριμηνιαίοι κύκλοι υποβολής εκθέσεων αποθαρρύνουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα διαχειριστικά  καθήκοντα των επενδυτών πρέπει να ανανεωθούν  ώστε να συμπεριλάβουν  ευρύτερα ζητήματα βιωσιμότητας.
Χρειαζόμαστε οι ηγέτες των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν την τεράστια επιρροή τους για να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει να αγνοήσει αυτή την προσπάθεια και δεν υπάρχει παγκόσμιος στόχος που να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Είναι ταυτόχρονα καλή συμπεριφορά και καλή επιχειρηματικότητα η επένδυση σε  βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Η ηγεσία των επιχειρήσεων μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στη δημιουργία ενός μέλλοντος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε έναν υγιή πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου