Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού



Το 1985 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 5η Δεκεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, αποτίνοντας φόρο τιμής στην εθελοντική προσφορά (που εκδηλώνεται καθημερινά ανά την υφήλιο) και ευγνωμοσύνη στα ευεργετήματά της για την ανθρωπότητα.

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.


Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να αποδώσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου.


Δεν μπορούμε να μιλάμε για τον εθελοντισμό αν δεν δώσουμε το λόγο στα άτομα που καθημερινά προσπαθούν δημιουργικά να... δώσουν χαρά και ελπίδα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και όχι μόνο. Ο Εθελοντισμός είναι τρόπος και στάση ζωής. Βέβαια δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη ημέρα που να γιορτάζει τον εθελοντισμό, μιας και οι εθελοντές καθημερινά σε όλο τον κόσμο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.


Ο όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.

Ο Εθελοντισμός είναι ευρεία έννοια. Μπορεί να περιλαμβάνει  σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις, οπότε συνήθως αποκαλείται ως «επίσημος Εθελοντισμός». Όμως, μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές δράσεις, οπότε αποκαλείται ως «ανεπίσημος Εθελοντισμός». Μπορεί επίσης να αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), κοινωφελών ιδρυμάτων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. περιβαλλοντικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, δασοπροστασία, κοινωνική υποστήριξη κ.ά.), αλλά και ατομικές δραστηριότητες, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η βοήθεια ενός ηλικιωμένου στο δρόμο ή ακόμα και η μετά θάνατον προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς. 

Βρείτε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»,




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου