Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Στόχος 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση / "Η Συνέλευση των Παιδιών", τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία

"Η Συνέλευση των Παιδιών" είναι ένας μικρός οδηγός για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, σχετικά με τη διοργάνωση μαθητικών συνελεύσεων από το νηπιαγωγείο ως τις μεγάλες τάξεις του λυκείου. Σε αυτόν μπορείτε να βρείτε επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα των συνελεύσεων, προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσής τους και ιδέες για το πώς μπορείτε να δώσετε νόημα και ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδικασία. 

Είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητα του σχολείου, μέσα και έξω από τις τάξεις, να υπάρχουν διαρκώς ερεθίσματα και βιώματα που βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει στην πράξη η δημοκρατία. Πώς επιτυγχάνεται η συνεργασία, η συζήτηση, η ακρόαση των άλλων, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση, η συλλογική λήψη αποφάσεων, η ανάληψη και ο καταμερισμός ευθυνών, η αλληλεγγύη, η κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων και της σχολικής ζωής. 
Επίσης μπορείτε να αξιοποιήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ζουμ στην τάξη μας και στο δικό μας σχολείο" που αποτελεί μια διεργασία εκπαίδευσης στη διεξαγωγή συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου