Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

24 Οκτωβρίου - Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών



Η Ημέρα του ΟΗΕ σηματοδοτεί την επέτειο της έναρξης ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Με την επικύρωση αυτού του ιδρυτικού εγγράφου από την πλειοψηφία των υπογραφόντων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδρύθηκαν επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η 24η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών από το 1948.

-------------------------------------------------



Η Γενική Συνέλευση το 1972 καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Πληροφόρησης για την Ανάπτυξη (World Development Information Day) για να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στα αναπτυξιακά προβλήματα και την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την επίλυσή τους (ψήφισμα 3038 (XXVII)). Η Συνέλευση αποφάσισε ότι η ημερομηνία της Ημέρας πρέπει να συμπέσει με την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 Οκτωβρίου, η οποία ήταν και η ημερομηνία υιοθέτησης, το 1970, της Διεθνούς Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη Δεύτερη Δεκαετία Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Συνέλευση θεωρεί ότι η βελτίωση της διάδοσης των πληροφοριών και της κινητοποίησης της κοινής γνώμης, ιδίως μεταξύ των νέων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των προβλημάτων ανάπτυξης, προωθώντας έτσι τις προσπάθειες στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη.

-------------------------------------------------

Ο ΟΗΕ γιορτάζει συγκεκριμένες Ημέρες, Εβδομάδες, Έτη και Δεκαετίες ως αφορμές για την επισήμανση συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων, ώστε να προωθηθούν, μέσω της ευαισθητοποίησης και της συντονισμένης δράσης, οι στόχοι του Οργανισμού. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου